Pyszny BEZGLUTENOWY chlebek!
Pyszny chlebek: 
 
  • 120 g mąki ryżowej drobnomielonej (używam BioHarmonie)
  • 120 g mąki gryczanej jasnej drobnomielonej (BioHarmonie)
  • 120 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 60 g tapioki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (cukier zostanie przerobiony przez zakwas)
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub innej
  • mały kieliszek oliwy
  • dowolnie - ziarna i inne dodatki (ja dodaję do ciasta świeżo zmielone pestki słonecznika i dyni, a wierzch ciasta posypuję sezamem)
  • zakwas
  • 11/2 kubka ciepłej wody
 
 
 
Zakwas ryżowo-gryczany można zrobić zgodnie z przepisem internetowym np. http://www.olgasmile.com/zakwas-na-chleb-bezglutenowy.html. Mąki można użyć gotowej, nie trzeba mielić ryżu czy kaszy gryczanej. Ważne, żeby zakwas rósł w bardzo ciepłym miejscu!
 
Przygotowanie chleba polega na wymieszaniu wszystkich składników. Potem dzielę ciasto na 2 części: wypełniam do połowy słoik litrowy (to będzie zakwas na następny chleb), resztę przekładam do formy do pieczenia chleba. Wierzch posypuję sezamem. Słoik i formę z chlebem zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 5-10 godzin (średnio ok. 8). W tym czasie ciasto podwaja swoją objętość, potem może delikatnie opaść. Następnie słoik z zakwasem wędruje do lodówki, chleb do piekarnika. Piekę go ok. 40-45 min w temperaturze 180 st C. (40-45 min  jeśli wkładam ciasto bezpośrednio do formy, a do 1 godziny jeśli używam jeszcze papieru do pieczenia.)
 
Smacznego!
Kasia- mama Olka