LECZENIE METABOLICZNE

Obalamy mity: Leczenie metaboliczne nie uzdrawia dzieci z autyzmu ale znacznie poprawia komfort ich życia

 

Dla kogo badania?

Niżej opisane badania wykonujemy je zawsze u dzieci z afazją, opóźnieniami rozwoju mowy, ADHD, autyzmem, obniżonym napięciem mięśniowym, u wcześniaków, u dzieci ze skazą białkową, zatwardzeniami, biegunkami, kolkami, zaburzeniami snu lub pseudo-alergiami a zwłaszcza u dzieci z nadwrażliwością dotykową, otyłością, Hashimoto, astmą oraz u dzieci z cesarskiego cięcia i słabą odpornością, reumatoidalnym zapaleniem stawów, wrzodziejącym zapaleniem okrężnicy, wzdęciami, zapaleniami skóry, zespołem jelita drażliwego, migrenami. Prowadzimy również terapię dzieci z neofobią żywieniową.

Po co wykonywać takie badania?

Badania rzeczywiście są kosztowne i wymagają wiele zachodu, a po ich wykonaniu rodzina często musi zmienić nawyki żywieniowe a co z tym jest związane: styl życia. Kiedy rodzice otrzymują informację, że badania pokazują, że dziecko nie może jeść mleka (czasami to jedyny produkt w diecie dzieci ), słychać przerażenie i rozpacz. Badania wykonujemy, aby sprawdzić czy wszystkie produkty są poprawnie trawione i wchłaniane. Jeżeli badania wykażą przerost nieprawidłowej flory jelitowej, grzybów, dużą ilością pasożytów należy się spodziewać uszkodzenia błony śluzowej jelita a następnie bardziej lub mniej nasilonych zaburzeń wchłaniania potrzebnych minerałów i witamin, spadkiem odporności organizmu. Obciążenie układu pokarmowego, mocno rzutuje na pracę układu nerwowego z czym związane jest czucie głębokie ciała a także nadwrażliwość i podowrażliwość dotykowa.

Wybiórczość pokarmowa, związana z pracą jelit, wchłanianiem, gospodarką hormonalną i enzymatyczną nie pozwala na należyte dożywienie układu nerwowego co np.: rzutuje na napięcie mięśniowe  niedobory witamin z grupy B6 B12. Grzybica przewodu pokarmowego Candida, Clostridia wpływa na koncentrację uwagi, agresję, szybkie męczenie, zaburzenia widzenia i tendencje do dominacji mleka i wyrobów mącznych a przede wszystkim cukru w diecie. Jak informują twórcy strony bioautyzm:Bolte (1998) podkreślił możliwość chronicznej infekcji w jelitach jako możliwego podłoża autyzmu u niektórych dzieci. Postuluje się, że dotyczy to tych dzieci, które w przeszłości przechodziły intensywną antybiotykoterapię. Antybiotyki w znaczący sposób niszczą korzystną mikroflorę jelit i tworzą sprzyjające warunki dla kolonizowania ich przez patogeny. Clostridium tetani to powszechna bakteria beztlenowa, która produkuje silne neurotoksyny. Normalnym miejscem ich transportu jest rdzeń kręgowy, jednak nerw błędny może transportować je do centralnego układu nerwowego, z pominięciem rdzenia. W mózgu neurotoksyna zakłóca działanie neuroprzekaźników i może powodować objawy autystyczne. Bolte (1998) opisał zachowania doświadczalnych zwierząt, u których występowaly objawy autystyczne po wstrzyknięciu neurotoksyny do mózgu, jak również u dzieci, u których odszło do znacznej redukcji tych objawów po leczeniu przeciw clostridii.  Predyspozycje do alergii to przedewszystkim nieprawidłowa praca układu odpornościowego (limfocyty TH1 i TH2), a miejsce ich działania to jelita. Całość diagnozy ma pokazać czy dziecko ma trudności z metylacją czyli usuwaniem toksyn i metali ciężkich z organizmu i przyswajaniem odżywczych substancji.

 

Jakie badania na początek?

1.Badanie kału na pasożyty– wysyłamy badanie do Stalowej Woli, a także do Feliksa w Warszawie ze względu na dokładność wykonywanego badania. Zwracamy uwagę na bezpieczny dla organizmu dziecka sposób leczenia pasożytów. Po przeleczeniu dbamy o łagodne usunięcie toksyn.

2.Badanie biozy jelita– bakterie tlenowe, beztlenowe, grzybica, odporność organizmu – badanie Kyberkompakt Pro w Instytucie Mikroekologii Poznań

3. Sprawdzenie alergii immunozależnej w Instytucie Mikroekologii w Poznaniu . Jest to badanie pokazujące między innymi jak dziecko rozkłada i przyswaja gluten i kazeinę. Gluten jest grupą białek znajdujących się w zbożach np.: pszenicy, jęczmieniu czy orkiszu, a kazeina jest białkiem mlecznym – zawartym w mleku i produktach, które z niego pochodzą. W przypadku niepełnego trawienia tych białek powstają peptydy (krótsze łańcuchy aminokwasowe), które są wykrywane w moczu. Te nieprawidłowo rozłożone białka (peptydy), nazywane gliado- (od gliadyny zawartej w pszenicy) i kazeomorfiną (od kazeiny zawartej w mleku) są związkami opioidalnymi (jak morfina), substancjami o charakterze psychoaktywnym, oddziałującymi na funkcjonowanie mózgu. Objawy, jakie wywołują te substancje po dotarciu do mózgu osób z nietolerancją, są podobne do objawów osób uzależnionych od heroiny, np.: zmniejszają podatność na ból, strach, głód, zimno, wywołują zaparcia, powodują halucynacje, spowalniają ruchy i oddychanie, zaburzają koncentrację uwagi, zmniejszają czucie ciała.

Dieta bezmleczna i bezglutenowa to nie moda!!! Wprowadzona zostaje jedynie po jednoznacznych badaniach medycznych.

Pojęcia: „alergia pokarmowa”, „nietolerancja pokarmowa”, „nadwrażliwość na pokarmy” „dziurawe jellito”, „zespół wrażliwego jelita” są często zamiennie używane i mylone, lecz generalnie wszystkie oznaczają odbiegającą od normy reakcję na określone produkty żywnościowe, objawiającą się w różny sposób. Taka nieprawidłowa reakcja na pokarm aktywizuje układ odpornościowy.

Immunozależna nadwrażliwość pokarmowa obejmuje alergie: IgE-zależne (alergie natychmiastowe) i IgE-niezależne. Rozróżniamy cztery jej typy (typ I, II, III, IV) zależnie od części układu odpornościowego, która ulega aktywacji. Reakcje wyzwalające odpowiedź immunologiczną najczęściej określa się jako „alergie”. Alergia pokarmowa to nadwrażliwość na spożycie określonego produktu, który u osób zdrowych nie wywołuje żadnych objawów.

„Alergia typu I: alergia zależna od przeciwciał IgE/ Nadwrażliwość Typu I/ Alergia prawdziwa
Reakcje tego typu charakteryzuje produkcja przeciwciał IgE oraz uwalnianie histaminy i innych mediatorów chemicznych na skutek narażenia na działanie alergenu (np. orzeszków ziemnych lub skorupiaków). Są one odpowiedzialne za objawy natychmiastowe, występujące w ciągu kilku sekund lub minut po spożyciu produktu. Produkty spożywcze wyzwalające objawy alergii muszą zostać wyeliminowane z diety. Objawy, o różnym stopniu nasilenia, mogą dotyczyć różnych układów: oddechowego (astma, alergiczny nieżyt nosa), pokarmowego, moczowego, narządu wzroku (zapalenie spojówek) lub skóry (pokrzywki, obrzęk, atopowe zapalenie skóry). Taka uogólniona i nasilona reakcja, zwana anafilaksją pokarmową, może zagrażać życiu, dlatego ten typ alergii jest szczególnie niebezpieczny.

Alergia typu III/ zależna od przeciwciał IgG/ mylnie nazywana  nietolerancją pokarmowa/ nadwrażliwość na pokarmy.Mechanizm alergii pokarmowej opóźnionej,  IgG-zależnej (nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna) jest odmienny od klasycznej alergii (IgE-zależnej). Jej przyczyną jest zwiększona przepuszczalność jelita, umożliwiająca permanentne przenikanie składników pokarmowych do krwi. Skutkiem jest wytwarzanie swoistych przeciwciał przeciwko substancjom pokarmowym i tworzy stan zapalny jelita. Objawy alergii pokarmowej typu III (tzw. późnej) pojawiają się po dłuższym czasie od kontaktu z antygenem (nawet po 72 godzinach). Z tego względu prawidłowa identyfikacja substancji uczulającej jest niezwykle trudna. Instytut Mikroekologii wykonuje oznaczenie alergii IgG-zależnej za pomocą metody immunoenzymatycznej ELISA, powszechnie uznawanej za jedną z najczulszych metod laboratoryjnych. Reakcje opóźnione IgG (IgE-niezależne) często pozostają nierozpoznane ze względu na znaczne opóźnienie reakcji w stosunku do spożycia pokarmu (8-72h).”

Reakcje krzyżowe
Obecnie jako alergiczne reakcje krzyżowe określa się współwystępowanie objawów klinicznych u osoby wykazującej jednoczasową nadwrażliwość na alergeny pokarmowe, wziewne i/ lub kontaktowe. Klasyczne reakcje krzyżowe zachodzą przede wszystkim pomiędzy pyłkami roślinnymi oraz niektórymi owocami i warzywami. Dotyczą zwykle osób z objawami alergicznego nieżytu nosa i astmy oskrzelowej.

4. Podstawowe badania z krwi  : morfologia z rozmazem,

5. Pełen panel wątrobowy (ALT, AST, GGTP, fosfataza alkaliczna, bilirubina całkowita, albumina),

6. Pełen panel tarczycowy (TSH, ft3, ft4, anty-TG, anty-TPO), kortyzol i DHEAS, kwas moczowy we krwi, poziom miedzi i cynku we krwi, cholesterol całkowity, przeciwciała na bakterie Streptococcus (ASO), przeciwciała wirusowe (Herpes, cytomegalia) i przeciwko boreliozie, witamina D25OH

7. Badanie poziomu Wit AEDK i z grupy B

8. Badanie na celiakie. Dzieci chorujące na pełnoobjawową celiakię, trwającą całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie*). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, maleńkich wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. Celiaktycy to już nie małe wychudzone, niedożywione dzieci, ale także otyłe, nalane, opuchnięte i cierpiące na obniżone napięcie dzieci.

W diagnostyce celiaki pierwszym badaniem jest oznaczenie stężenia przeciwciał w klasie IgA przeciwko transglutaminazie tkankowej (TTG) i/lub endomyzjum (EMA)53. Odznaczają się one wysoką czułością i swoistością (> 90%), a jego wynik zależy od nasilenia zmian w jelicie cienkim i obecności IgA w surowicy krwi54,55. Pacjenci z niskim bądź niewykrywalnym stężeniem całkowitego IgA powinni mieć oceniane przeciwciała TTG/EMA w klasie IgG56. Zaleca się, aby u pacjentów z dodatnim wynikiem testów wykonać biopsję jelita cienkiego (ocena w badaniu histologicznym kosmków jelitowych), uznawana za złoty standard diagnostyczny.

 

9. Badanie obciążenia metalami ciężkimi, badanie moczu na uroporfiryny Biomol w Polsce lub USA

10. Badania genetyczne

11 .Badania metaboliczne – skierowanie do poradni metabolicznej bez problemu powinien wystawić pediatra, badania metaboliczne robi się z moczu, na wynik czeka się zwykle bardzo długo, jest to analiza aminokwasów i kwasów organicznych w bardzo podstawowym zakresie

Dedykowane dla dzieci z autyzmem badania:

1. Metabolic Analysis Profile w Genova Diagnostics, http://www.bioautyzm.pl/organic-acid-test-great-plains-lab-opis-badanych-metabolitow/

2. Badanie  pyrolurii , szczawianów

– jest to zaburzenie polegające na tym, że nadmiar pyroli produkowany przez organizm wypłukuje z niego cynk i witaminę B6 oraz mangan i biotynę, co powoduje ogromne problemy w sferze psychicznej i innych
– według najostrożniejszych szacunków dotyczy 20% autystów, dr Dietrich Klinghardt stwierdził nawet, że problem dotyczy 80% autystów
– charakterystyczne objawy to niska tolerancja stresu, zachowania antyspołeczne, zaburzenia behawioralne, niestabilność emocjonalna, częste infekcje, słaby apetyt, słaba tolerancja protein, blada karnacja, białe plamki na paznokciach (charakterystyczne dla pyrolurii), alergie, nietoleancje na światło, zapach, dźwięk, nieproporcjonalne nabieranie masy tłuszczowej (np głównie w okolicach brzucha), chłodne dłonie i stopy, sucha i szorstka skóra – oczywiście nie wszystkie są niezbędne aby stwierdzić pyrolurię
– terapia polega na podawaniu dużych dawek cynku, manganu, biotyny, B6 i oleju z wiesiołka wg specjalnego protokołu
– Cutler (i nie tylko on) stoi na stanowisku, że pyroluria to jedna z oznak zatrucia, inna hipoteza jest taka, że jest to zaburzenie genetyczne, które powoduje że organizm jest bardziej podatny na zatrucie (usunięcie cynku „tworzy miejsce” dla innych metali, które łatwiej się odkładają w organizmie)